sâmbătă / 24 - septembrie - 2022
12.9 C
București

O viață dedicată radioului… Lucia Popescu Moraru

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Nume emblematic al Societații Romane de Radiodifuziune, Lucia Popescu Moraru face parte dintr-o generație de exceptie a redactorilor postului public. 

Născută în mai 1943, absolvă Conservatorul de muzica ,, Ciprian Porumbescu” (muzicologie – dirijat) – timp în care a fost si componentă a celebrului cor Madrigal (condus de Constantin Marin, care i-a fost și profesor la catedra de dirijat) – și angajată la secția de muzica ușoară a SRR în 1966.

Face parte din prima echipă care realizează emisiuni în direct atât pe programul 1 – La microfon melodia preterată, Expres Melodii, Estrada duminicală – apoi la Actualități – Matinal, Orele dimineții, Post Meridian – cât si la Romania tineret (programul 3) – Radio recording, Amfiteatrul tinereții șamd…

A devenit o voce de prim plan la Radio Vacanța timp de două decenii, a făcut parte din numeroase jurii ale concursurilor din țara si de peste hotare, a scris prezentări de discuri și articole în reviste de specialitate.

Nu putem uita ilustrațiile muzicale pe care le-a realizat pentru spectacolele de teatru ,,Familia Tot”, ,,Capul de rătoi”, ,,Troilus și Cresida”.

Lucia Popescu Moraru

La 1 februarie 1991 inițiază pe programul Actualități emisiunea ,,Vineri noaptea în direct”, prima emisiune live de dupa 1989, emisiune care capătă popularitate ieșită din comun: aici au fost invitati în permanență  artiști consacrați (compozitori, soliști, textieri, poeți, actori) sau aflati la începutul carierei.

Nu este exagerat să spunem că a lansat multe nume (interpreți sau formații) ale muzicii noastre, ea a sprijinit constant cariera muzicienilor noștri – Loredana Groza, Aurelian Temișan, Directia 5, Laurențiu Cazan, K 1, El N’egro, Adrian Enache, Nico, Laura Stoica, Nicola și mulți, mulți alții. De fapt, după 2001, s-a ocupat numai de muzică autohtonă, .veche” sau ,,nouă”, realizând emisiunea Retrotonomat, în cadrul căreia conturează o adevarată istorie a genului.

Lucia Popescu Moraru

Veselă, inventând porecle amuzante pentru fiecare coleg, sărind permanent în ajutorul celor tineri, gospodină de remarcă (de ziua sa își uimește colegii cu preparate gastronomice fără egal), familiară și cu lumea teatrului (soțul său este Marin Moraru), Lucia Popescu Moraru are o redutabilă colecție de discuri si cunoaște ca nimeni altul peisajul muzicii noastre pop-rock; o personalitate atăt de complexă, o cariera atât de vastă nu pot fi conturate în doar câteva rânduri (de altfel am „sărit” multe date); nu-i putem dori decât sănătate și multe alte împliniri!

Distribuie articolul pe: | | Whatsapp
Urmărește-mă pe Facebook, Twitter si Instagram
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
Publicat în categoriile:

Articole similare

Advertisment

Ultimele articole

Atenție la abuzurile Telekom Romania!

Tot auzim și vedem pe toate canalele media de comunicare, reclama Telekom Romania prin care aceștia vin și ne spun că au cea mai...

Instagram